HREN

Terra incognita

AZGASTRONOMIJA BAŠĆANSKA PLOČA a
SŠ HKZ

Terra incognita

Glagoljica, staro hrvatsko pismo, jedan je od najstarijih i najprepoznatljivijih simbola nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvatske. Otok Krk je nazvan Kolijevkom Glagoljaštva, a učenici i djelatnici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, uz suradnju s udrugama koje se bave njegovanjem kulturne baštine, realizirali su tijekom školske godine 2015./16. projekt SLOVIM I GLAGOLJAM s ciljem njegovanja hrvatskog kulturnog identiteta i kulturno-povijesne baštine u lokalnom, regionalnom, nacionalnom i europskom kontekstu.

Projekt Terra Incognita prezentira turističku ponudu Krka na moderan način, prilagođen novoj generaciji turista uz mogućnosti interaktivnog pretraživanja baze podataka putem fotografija, multimedijskog pregleda kulturno-povijesne baštine, gastronomskog vodiča i video prezentacija izrade autohtonih gastro specijaliteta.
Image
Az, v ime Otca i Sina Svetago Duha
Az opat Držiha pisah se
o ledini da juže da Zvonimir, kralj hrvatskij
v dni svoje
v svetuju Luciju
Učenici i nastavnici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u četvrtak 22. listopada 2015. sudjelovali su u stvaranju svoje inačice milenijske fotografije. Na prostoru parkirališta ispred škole stali su u formu glagoljskog slova Az i odaslavši poruku jedinstva ušli u vječnost fotografske memorije.

Otok Krk nazvan je kolijevkom glagoljaštva, što može zahvaliti činjenici da se ono na njemu kroz povijest izvanredno ukorijenilo i žilavo odolijevalo vremenu. Glagoljica je prepoznata kao vertikala našeg identiteta, ona određuje našu duhovnost, našu pripadnost, naš identitet. Sv. Konstantin Ćiril kada je stvarao glagoljicu, svakom slovu je dao određenu simboliku. Glagoljički znak je i slovo i riječ i broj. Az (stsl. azъ "ja") je prvo slovo glagoljske azbuke, a koristilo se za pisanje glasa A i zapis broja 1. Glagoljska slova imaju imena i kad se ta imena poslažu jedno do drugoga u abecedu, zapravo azbuku, šalju poruku optimizma: Ja, koji slova (po)znam, govorim da je dobro časno živjeti na zemlji. Poruku optimizma ispisali su svojim tijelima u formi glagoljičkog Az učenici krčke srednje škole, pokazujući kako glagoljička kultura može biti interpretirana i danas, s više od tisuću godina udaljenosti od njezina nastanka.